fredag 1. mai 2009

Endens tid del 1

Jeg deler dette emnet inn i flere deler, da det er så omfattende..

Jeg har vært frelst i 26 år , og har på denne tiden hørt mange forskjellige versjoner på hvem som er antikrist og hva som er dyret..
I mange år var det en datamaskin nede i brussel som ble utpekt som dyret, uten at jeg lot meg skremme eller affiseres av dette....

Lenge var ikke dette ett emne som ikke var av interresse da jeg mente at det var nok å ha olje på lampen , det mener jeg selvsagt fortsatt, men jeg har endret litt attityd til det som har med endetidstegnene å gjøre...

For er tegnene så opplagte?
Jesus sa selv til de skriftlærde..

matt.12.38 Noen skriftlærde og fariseere tok da til orde og sa: «Mester, vi vil gjerne se deg gjøre et tegn.» 39 Men han svarte dem: «En ond og utro slekt krever tegn, men den skal ikke få noe annet tegn enn Jona-tegnet. 40 For slik profeten Jona var i den store fiskens buk i tre dager og tre netter, slik skal Menneskesønnen være i jordens dyp i tre dager og tre netter. 41 Folk fra Ninive skal stå fram i dommen sammen med denne slekt og anklage den. For de vendte om da Jona forkynte sitt budskap – og her er mer enn Jona! 42 Dronningen fra landet i sør skal stå fram i dommen sammen med denne slekt og dømme den. For hun kom helt fra jordens ytterste grenser for å lytte til Salomos visdom – og her er mer enn Salomo!

Dette skriftstedet er interessant av flere grunner...
1. En ond og utro slekt krever tegn...hva tegn gav Jesus dem, egentlig ingen han pekte på en gal profet som var tre dager i fiskens buk før han kom til fornuft...
2. Menneskene fra Ninive vendte om da jona forkynte sitt budskap..
3. Jesus sier her er MER enn Salomo og hans visdom..

Så hva sier Jesus da...gjennom en halvgal profet ble det tegn som de skriftlærde spurte etter vist..De så det ikke , hvorfor?
Gjenom de store spektakulære tegn viser ikke herren sin vilje..hans vilje er lagt på ett helt annet plan, for at ikke de som går for å være vise i denne verden skal forstå det med sin hjerne...

Tegnet som Jona viste var akkurat det samme Jesus gjorde bare at han var tre dager og tre netter i dødsriket..dødsriket kunne ikke holde ham og han kom ut og forkynte et nådens budskap gjennom sine disippler..slik at de som vendte om ikke skulle gå fortapt...

Hva har dette med endetiden å gjøre?
Mye vil jeg påstå, for mennekser ser etter tegn på hans komme det har vi alltid gjort, vi forsøker å tidfeste hans gjenkomst vha bl.a daniels bok, alle som har prøvd å tidfeste hans gjenkomst har mislykkes...

Hvorfor det, fordi Gud selv er den som har tenkt ut løsningen på når hans sønn skal komme igjen..og han går ikke frem slik mennekser med sitt hode kan tenke seg frem til...

Jeg ønsker å peke på noen skriftsteder hvor Jesus peker på hvordan det skal være rett før hans gjenkomst..

matt.23.37.Jerusalem, Jerusalem, du som slår profetene i hjel og steiner dem som er sendt til deg! Hvor ofte ville jeg ikke samle dine barn som en høne samler kyllingene under vingene sine. Men dere ville ikke. 38 Så hør: Huset deres blir forlatt og legges øde! 39 For jeg sier dere: Fra nå av skal dere ikke se meg før dere sier: ' Velsignet være han som kommer i Herrens navn!'»Jesus forlot nå tempelet. Da han var på vei ut, kom disiplene til ham og pekte på tempelbygningene. 2 Men han sa: «Ja, ser dere alt dette? Sannelig, jeg sier dere: Her skal det ikke bli stein tilbake på stein, alt skal rives ned.»

Jeg tar med ett par vers også fra kap.24, jeg mener disse hører med under kap.23...

Her ser man at Jesus legger frem ett verop over Jerusalem og tempelet, for..
1. deres forfølgelse av profetene..
2. for deres vrangvilje til å høre..

Samtidig sier han to andre saker også, bla. huset deres skal bli forlatt og legges øde...og tempelet skal rives...

Dette skjedde noen tiår etter Jesu offer på korset..
I år 70 gjorde romerene akkurat det Jesus sa de rev ned tempelet sten for sten og plyndret tempelet for verdier, og Jødefolket ble spredd utover hele verden...En kurositet er at de verdiene som ble tatt fra tempelet ble brukt til å bygge kollosseum, hvor kristne ble fikk ære sin herre med martyrdøden..

Videre blir huset dvs Jerusalem/Israel lagt øde og forlatt , fordi romerene spredte dem til de mange folkeslag, noe som var profetert gjennom moses..

5.mos.4.27 Herren vil spre dere blant folkene. Bare en liten rest av dere vil bli igjen blant de folkeslagene Herren fører dere bort til.

Dissiplene spør Jesus..

matt.24,3 Da han satt på Oljeberget, og disiplene var alene med ham, kom de og spurte: «Si oss: Når skal dette skje, og hva er tegnet på ditt komme og verdens ende?»

Nå har jeg forøvrig svart på hva jeg mener er den ødeleggende styggedom som er advart mot i i daniels bok..noe som også bekreftes i lukas..

luk.21.20 Når dere ser Jerusalem kringsatt av hærer, da skal dere vite at byen snart blir lagt øde. 21 Da må de som er i Judea, flykte opp i fjellene, de som er i byen, må komme seg ut, og de som er ute på landet, må ikke gå inn i byen. 22 For straffens tid er kommet, da alt som står skrevet, skal oppfylles. 23 Ve dem som venter barn og dem som gir bryst i de dager! For det skal bli stor nød i landet; vreden skal ramme dette folket. 24 De skal falle for sverd og bli bortført til alle folkeslag som fanger. Og Jerusalem skal tråkkes under fot av hedninger helt til hedningenes tider er til ende.

Jeg vil ikke gå i fellen å prøve å tidfeste hans gjenkomst , men kun prøve å peke på det Jesus , peter og paulus sa..

matt.24.23 Om noen da sier til dere: 'Se her er Messias', eller: 'Der er han', så tro det ikke! 24 For falske messiaser og falske profeter skal stå fram og gjøre store tegn og under, for om mulig å føre selv de utvalgte vill. 25 Nå har jeg sagt dere det på forhånd! 26 Om de altså sier til dere: 'Se, han er ute i ødemarken', så gå ikke dit ut, eller: 'Se, han er i et rom der inne', så tro det ikke. 27 For slik som lynet går ut fra øst og lyser like til vest, slik skal Menneskesønnens komme være. 28 Hvor åtselet er, vil gribbene samles. 29 Så snart denne trengselstiden er over, skal solen bli formørket og månen miste sitt lys. Stjernene skal falle ned fra himmelen, og himmelens krefter skal rokkes. 30 Da skal Menneskesønnens tegn vise seg på himmelen, da skal alle folk på jorden bryte ut i klagerop, og de skal se Menneskesønnen komme på himmelens skyer med stor makt og herlighet. 31 Når basunen lyder, skal han sende ut sine engler, og de skal samle hans utvalgte fra de fire verdenshjørner, fra den ene enden av himmelen til den andre.

Her taler Jesus spesifikk om rett før sitt komme, legg merke til at det første han advarer mot er falske messiaser og falske profeter, og disse SKAL gjøre store tegn og under for om mulig føre selv de utvalgte vill..

Her er det viktig å ha kunnskap og forstå tiden..
Hvem er det som hevder å ha direkte gudgitt kunnskap , og endog hevder at herren skal vise seg på tv og på jordiske podier?
Altså ikke la deg lure av at noen hevder å ha kunnskap om at Jesus alt har kommet, eller at han skal komme synlig, før basunen lyder..
Ett annet tegn er de som hevder å ha fått åpenbaringer direkte fra Jesus, hvorfor skulle han komme ned på jorden å gi en utenomskriftlig åpenbaring?
Ett tredje tegn er hvorfor advarer Jesus om tegn og under i tiden før hans komme, er det ikke nettopp for at den ranskande lære ikke lenger kan knyttes opp mot tegn og under hvor disse bekrefter ordet?

I stedenfor får man en lære uten fokus på det som har med omvendelse fra synd, og det å leve rett og hellig innfor en hellig Gud, helliggjørelse gjøres til noe åndelig og korset blir tannløst..
videre sier Jesus hvordan hans komme skal være, det skal være som ett lyn som farer fra øst til vest dvs. helt plustselig..ved det siste basunstøt.

matt.24.32 Lær en lignelse av fikentreet: Når det får sevje i grenene og skyter blad, da vet dere at sommeren er nær. 33 Slik skal også dere vite, når dere ser alt dette, at han er nær og står for døren. 34 Sannelig, jeg sier dere: Denne slekt skal ikke forgå før alt dette skjer.

Dette verset blir mye knyttet opp mot israel, men jeg skal komme med en litt annen versjon.
Hva sier Jesus her ber han oss ikke å se på de små tegn, umerkelig ser man at treet skyter skudd, litt og litt ser man tegnene, så en dag står treet i full blomst...

matt.24,37 Som det var i Noahs dager, slik skal det være ved Menneskesønnens komme. 38 For i tiden før storflommen spiste og drakk de, giftet seg og giftet bort, helt til den dagen Noah gikk inn i arken, 39 og de skjønte ingenting før flommen kom og tok dem alle. Slik skal Menneskesønnens komme være. 40 Da skal to menn være ute på markene; én blir tatt med, én blir igjen. 41 To kvinner skal male sammen på kvernen; én blir tatt med, én blir igjen.

Som på Noahs dager skal det være, skjedde det noe spektakulært før Noah gikk inn i sin ark?
Slik jeg ser det var det fint lite som skjedde , menneksene levde sine bekymringsløse ugudelige liv, mens de i sin syndige nytelse frydet seg med å reise opp og se på galningen som bygde en gigantisk båt på det tørre land...redningen var synlig for dem alle, men ingen ville ha den med untak av de 8 som tok Gud på ordet...

Dvs at menneksene eller storparten av menneksene skal ikke skjønne noen ting før Jesus kommer..
Menneksene skal gjøre sine daglige plikter gjøre sitt vanlige arbeid, men bare de utvalgte vil bli rykket opp...

matt.24.42 Så våk da! For dere vet ikke hva dag deres Herre kommer. 43 Men det skal dere vite: Dersom husherren visste når på natten tyven kom, ville han våke og ikke la ham bryte seg inn i huset. 44 Derfor må også dere være forberedt! For Menneskesønnen kommer i den time dere ikke venter det.

Hva er det som gjør at mennekser sover, er det ikke at det blir sagt fred og ingen fare, eller det er lenge til Jesus kommer..

2.pet.3.3 Først og fremst må dere vite at det i de siste dager skal komme folk som farer med spott og følger sine egne lyster. 4 Hånlig sier de: «Hva med løftet om hans gjenkomst? Fedrene våre er døde, men alt er som det har vært fra skapelsen av.»

Så slik skal mennekser være i de siste dager, noe også Paulus bekrefter..

2.tim.3.3 Du skal vite at i de siste dager skal det komme vanskelige tider. 2 For da skal menneskene være selvopptatte og pengegriske, brautende, hovmodige og spottende, ulydige mot foreldre, utakknemlige og uten respekt for det hellige, 3 ukjærlige og uforsonlige, baktalende, ubeherskede, rå og ondsinnede, 4 svikefulle, oppfarende og innbilske. De elsker nytelser høyere enn de elsker Gud. 5 I det ytre har de gudsfrykt, men de fornekter dens kraft. Vend deg bort fra slike folk!

Dette er tegn man absolutt skal se etter, også det som står i v.5, dvs i det ytre har de Gudsfrykt, men ikke på innsiden...nå vet jeg også at noen mennekser mener at vi som peker på hellighet er blant disse, men er det slikt at de som peker på at ett rent og hellig liv innfor herren har misfortått Guds vilje med våre liv...

Om det var så at det var under og tegn som var Gudsfryktens kraft, hvorfor advarer da Jesus mot nettopp under og tegn i de siste dager før hans komme?

1.tim.6.3 Den som kommer med en annen lære og ikke holder fast ved vår Herre Jesu Kristi sunne ord og den lære som hører gudsfrykten til, 4 er hovmodig og skjønner ingenting. Han er bare syk etter diskusjon og ordkrig, og dette skaper misunnelse, ufred, beskyldninger, onde mistanker 5 og stadig krangel mellom mennesker som har mistet dømmekraften og er kommet bort fra sannheten; de mener gudsfrykten er en vei til vinning.

På hvilken måte virket kraften gjennom Paulus?

2.kor.12.9 men han svarte: «Min nåde er nok for deg, for kraften fullendes i svakhet.» Derfor vil jeg helst være stolt av mine svakheter, for at Kristi kraft kan ta bolig i meg. 10 Og derfor er jeg fylt av glede når jeg for Kristi skyld er svak, blir mishandlet, er i nød, forfølgelser og vanskeligheter. For når jeg er svak, da er jeg sterk.

Er da ikke Gudsfryktens kraft nettopp at kraften fullendes gjennom at man mister sitt eget liv for å vinne det?

Så trengselen i den siste tid virker å være knyttet opp mot den spott og spe det er å leve ett gudfryktig liv innfor en hellig Gud...den som bygger på sin ark, dvs har sin tilflukt i det som omtales som korsets dårskap vil få vanskelige tider, både pga. av syndens kraftfulle virkning og de massive villfarelsene som vil oppstå i de siste dager...

Selv om Noah hadde disse massive prøvelser sluttet han ikke å bygge på sin ark han var lydig til Gud åpnet himmelens og jordens sluser, på samme måte må heller ikke de oppriktige av hjertet i vår tid slutte å arbeide på sin egen frelse selv om det vil omtales som uåndelige av de som setter sin lit på under tegn og opplevelser i de siste dager..
Tiden vil vise hvilket verk som består prøven, den som har arbeidet ufortrødent på sin frelses-ark, eller de som har funnet seg ett luftslott..













6 kommentarer:

  1. Hei Geir Rune
    Helt siden jeg ble en kristen,og det kommer opp for meg når Påsken nærmer seg hvert år, at Jonas tegn, er det tegn som er gitt oss.
    40 For slik profeten Jona var i den store fiskens buk i tre dager og tre netter, slik skal Menneskesønnen være i jordens dyp i tre dager og tre netter.
    Hvordan forklarer du dette ut fra den tradisjon vi feirer påske?
    Dette er tross alt som du sier det viktigste tegnet som er oss gitt,og profetordets oppfyllese er jo nettopp det som viser oss at Bibelen er sann.
    Hilsen en som undrer.
    Phil

    SvarSlett
  2. Hei Phil takk for spørsmålet..

    Påsken er inndirekte linket opp mot Jesu oppstandelse, slik jona - tegnet viste det.

    Jona-tegnet viste Jesu seier over døden, den kunne ikke holde ham akkurat som at fisken ikke kunne holde jona i buken..

    Påsken hva viser den, den peker på jesu seier over synden, han selv ble det sonoffer faderen ville ha..

    Påsken handler om blodet som skjuler synden for alltid, det handler om at Jesu blod frelser oss fra Guds vrede akkurat som blodet til påskelammet frelste dem som hadde strøket blodet rundt dørkarmen i Egypt..

    Hvordan kan dette da linkes opp mot jesu oppstandelse som jonategnet egentlig handler om..
    Da er vi nok kommet til tredje dag, når steinen blir rullet bort fra hulen og Guds veldige kraft omgjør Jesu kropp til en åndelig kropp hvor Jesus sjel kan ta bolig...og atter ta plass ved faderens høgre hånd..

    Paulus sier..1.kor.15.20 Men nå er jo Kristus stått opp fra de døde, som førstegrøden av dem som er sovnet inn. Fordi døden kom ved et menneske, er også de dødes oppstandelse kommet ved et menneske

    Jona tegnet viser til Jesu oppstandelse som skjedde tredje dag i påsken, men selve påsken peker på Jesu blod som renser og redder alle som oppriktig tror på frelseren fra faderens vrede..

    håper at det er klargjørende :-)

    SvarSlett
  3. Hei igjen
    Takk for raskt tilsvar og utlegning om Jesu død og oppstandelse for oss,men du svarte ikke på spørsmålet mitt.
    Jona var 3 dager og netter i fiskens buk, Jesus sier at han som Jona skal være 3 dager og 3 netter i dødsriket, fredag til søndag skilles kun av 2 netter. Det var det jeg lurte på om du hadde en forklaring på med den skriftkunnskap du har i Guds Ord.
    Vennlig hilsen
    Phil

    SvarSlett
  4. phil sa ..Jona var 3 dager og netter i fiskens buk, Jesus sier at han som Jona skal være 3 dager og 3 netter i dødsriket, fredag til søndag skilles kun av 2 netter

    ok...beklager at jeg ikke forsto spørsmålet sist gang..

    Vi bruker den julianske kalender, når det pekes på tre dager og tre netter er det etter den jødiske kalender..

    her er en link som forklarer litt rundt den jødiske kalender...

    http://www.norskbibelinstitutt.no/artikler/tredager.htm

    en link til... http://www.idag.no/aktuelt-oppslag.php3?ID=2968

    SvarSlett
  5. Hei Geir Rune
    Takker deg så mye for begge linkene.De var med på bringe klarhet for de ubesvarte spørsmål jeg hadde. Fint å kunne legge det fra seg, endelig.:-)
    Gud velsigne deg i tjenesten
    Phil

    SvarSlett
  6. Fint du ble hjulpet, Phil..

    Guds fred :-)

    SvarSlett