søndag 20. november 2011

Hviledagen (sabbaten)

Det er en stund siden jeg skrev siste innlegg, men en broder spurte om jeg kunne skrive litt som sabbaten, og det sa jeg at jeg skulle gjøre..

Hviledagen ble egentlig innført den syvende dag etter at Gud fader hadde skapt himmel og jord på seks dager, den syvende dag hvilte han sier skriften.
Dette er ikke fordi Gud trengte å hvile, men for å gi oss ett eksempel, for at vi trenger å hvile..

Dette er så viktig at det er ført inn i de ti bud, nå står det ikke at en skal avstå fra gjerninger i de ti bud , men at en skal holde hviledagen HELLIG, dvs adskilt/ren.

Jesus sier dette til farriserene

joh.5.16 Fordi Jesus hadde gjort dette på sabbaten, begynte jødene å forfølge ham. 17 Men han sa til dem: «Min Far arbeider helt til nå. Også jeg arbeider.»

A
ltså var det ikke arbeidet Jesus var opptatt av, men ett hellig og rent liv i lydighet mot faderen.

Om hans far arbeidet denne dag, så arbeidet også han, for som Jesus også sa..


mark.3.4 Så spurte han dem: «Hva er tillatt på sabbaten? Å gjøre godt eller å gjøre ondt, å berge liv eller å ta liv?» Men de tidde. 5 Da så han på dem som sto omkring, harm og bedrøvet over at de hadde så harde hjerter, og sa til mannen: «Rekk fram hånden!» Mannen gjorde det, og hånden ble frisk igjen.

Mao. er det lov å gjøre godt på sabbaten, man skal ikke se seg blind på dette.
Det å gjøre en god gjerning overfor sin neste er viktigere enn å holde budet bokstavelig, om din neste trenger hjelp på en sabbat så er det fullt ut lov å
gjøre ett arbeid for denne..

Når en tenker på Jesus så gjorde han egentlig det samme arbeid han gjorde hele uken, også på sabbaten, han forkynte , han helbredet, og han gjorde godt.
Han holdt ikke bare hviledagen hellig, men også resten av ukedagene.

Jesus sier det slikt..

matt.12.7 Hadde dere skjønt hva dette ordet betyr: ‘ Det er barmhjertighet jeg vil ha, ikke offer’, da hadde dere ikke dømt dem som er uten skyld. 8 For Menneskesønnen er herre over sabbaten.»

Den som lever etter hjertet slik Jesus gav OSS ett eksempel på mens han gikk på denne jord, han kan si som Jesus sa at han er herre over sabbaten, FOR den lever etter barmhjertighetens lov lever ikke etter offerloven.

Så om en lever etter barmhjertighet og kjærlighetsloven(i Jesus) så er en hevet over offerloven(lovens bud).
Det kalles for frihet fra lovens bud, men likevel har vi ikke frihet fra å ETTERLEVE loven som frukt av ett RETT LIV..

Om man skal konludere , så er det slikt.

1. hviledagen skal holdes hellig, men trenger ikke å være arbeidsløs slik loven sier.
2. Det er lov å gjøre godt på denne dag.
3. Den som av hjertet etterlever barmjertighetens lov, er herre over sabbaten.
4. Jesus gir oss eksempler på hva ett hellig liv er, det er altså ikke å avstå helt fra gjerninger, men å gjøre godt på denne dag.

Paulus ble også konfrontert med lovens krav mht. til sabbaten, og stort sett overholdt han denne, for å ikke provosere jødene.
Men Paulus som hadde fått del av den samme kjærlighet som Jesus formidlet, kjente ingen troskap til lovens bokstav, han kjente KUN troskap mot loven som var innskrevet i hjertet.
I tro levde han sitt liv, og i tro var han overbevist i hjertet..
Derfor kunne han si dette..

rom.14.5 Én gjør forskjell på dager, en annen holder alle dager for like. La enhver være fullt overbevist om sitt syn.

Den som har ånden har altså frihet, men han MÅ være fullt overbevist om sitt syn..
Tro er trossalt FULL visshet..

Peter sier dette..

1.pet.2.16 Dere er frie. Bruk bare ikke friheten som påskudd til å gjøre det onde, men til å tjene Gud.

mao. gjør det gode sier Peter, og det gode kommer utfra det Jesus kalte barmhjertighet(frukter), dvs. IKKE offer(egenproduserte gjerninger).

Adventistene bruker ofte disse vers til å legitimere sabbatsbudet i sin opprinnelige form..

hebr.4.9 Altså er det fremdeles en sabbatshvile i vente for Guds folk. 10 Den som kommer inn til hans hvile, får jo hvile fra sine gjerninger, slik Gud hvilte fra sine.

Det som tas opp i hebrerne 4. omhandler to emner, det ene er friheten fra lovgjerninger, for som Jesus sier han er OPPFYLLELSEN av loven, dvs. han er den som loven og alle dens bud peker mot..

hebr.10.1 Loven inneholder bare en skygge av alt det gode som skulle komme, ikke det sanne bildet av tingene.

Altså om loven bare er skyggen, hvem er da den som KASTER skyggen, er ikke det Jesus?
Når den som er skyggens opphav viser seg, oppfyller ikke den som kaster skyggen...skyggen?
Blir skyggen opphevet fordi den som kaster skyggen viser seg?
Selvsagt ikke, men skyggen blir oppfylt med det orginale innhold..som er Jesus

Lovens bud kan sammenfattes i to bud, dvs å elske Gud fader av all sin kraft og forstand, og å elske sin neste som seg selv.
Jesus viste akkurat det ved sin jordiske ferd nettopp ved å vise sin ufattelige lydighet mot faderen og å vise sin/Guds barmhjertighet/kjærlighet mot sine neste..

I kristus, har vi fått hvile fra budene , vi trenger ikke lenger i egen kraft å etterleve budene.
I kristus har vi fått hvile fra syndens gjerning, slik at åndens frukter i stedet kan få spire fra våre hjerter.
I kristus er vi fri fra fordømmelsen som loven la på vår samvittighet da vi i egen kraft ikke klarte å oveholde budene.
I kristus har vi fått blodets rensende kraft som renser oss hvite som sne, OM vi i vår svakhet skulle synde..

hebr.4.15 For vi har ikke en øversteprest som ikke kan lide med oss i vår svakhet, men en som er prøvet i alt på samme måte som vi, men uten synd. 16 La oss derfor frimodig tre fram for nådens trone, så vi kan finne barmhjertighet og finne nåde som gir hjelp i rette tid.

På vegne av oss har Jesus blitt prøvd i alt, for at han skal være en soning for de synder vi gjør i vår svakhet, og Jesus som er den som er prøvd i alt dette, er også den som fremlegger vår sak innfor faderen..
Derfor har vi en hvile i kristus, siden Jesus er prøvd i alt vi blir prøvd i, men med ETT stort unntak..uten å synde, derfor kan vi hvile i kristus for HAN har tatt prøvelsen vår på sine skuldre..

Den neste hvile hebr.4 peker på er den sabbatshvile som inntrer ved den siste basun, dvs. når de hellige får tildelt sine åndelige legmer, da er vår kamp mot synden over og vi kan hvile fra denne daglige kamp..
Derfor om en vandrer i ånden i kristus så har man en hvile mot syndens fordømmelse.
Vha. den dagelig bekjennelse kan vi gi byrdene over til vår yppersteprest som er Jesus og la han bære dem på sitt syndfrie legme opp til faderen, og la han stryke det syndfrie blod over slik at de ikke lenger er synlig..

for som skriften sier, vår yppersteprest taler VÅR sak innfor faderen..

1.joh.2.1 Mine barn, dette skriver jeg til dere for at dere ikke skal synde. Men om noen synder, har vi en talsmann hos Far, Jesus Kristus, Den rettferdige. 2 Han er en soning for våre synder, ja, ikke bare for våre, men for hele verdens.


Den andre sabbathvile hebrerene 4. peker på venter vi enda på .
Denne igjen hentyder til tusenårriket, hvor de hellige sammen med Jesus skal herske på jorden.
Dette er den syvende dagen i åndelig perpsektiv..
De første 6000 år var undelagt synden i ett dødelig legme, mens de siste 1000 år er i frihet fra syndens legme i ett udødelig åndelig legme, fri fra ødeleggende lyster..som FØR arbeidet uavlatelig i vårt dødelige legme.

18 kommentarer:

  1. Takk for god undervisning Geir Rune. Håper det kommer mer fra deg.
    Guds velsignelse.
    Mvh.: Birgir

    SvarSlett
  2. Takk for tilbakemelding Birgir, jo det kommer nok mer fra meg etterhvert, kan desverre ikke si når, jeg venter på klarsignalet i hjerte..

    For det jo han som virker i oss til å både ville og gjøre etter hans gode vilje..

    Guds velsignelse til deg med broder.

    SvarSlett
  3. Hei Geir Rune. Takk for bloggen din. Jeg takket deg en gang før fordi mannen min leste den og syntes den var veldig bra, og du svarte meg at du satte pris på tilbakemeldingen.

    Jeg lurte på, hvorfor er de aller fleste menigheter i Norge så likegyldige til at det er lørdag som er helligdag? Jeg vil ikke bli medlem i noen menighet før jeg finner en som tar dette på alvor, og da er det bare adventistene og Messianske jøders menigheter, og til Trondheim eller hvor de enn måtte oppholde seg har jeg ikke mulighet til å reise hver lørdag. Jeg aner ikke hvor de holder til.

    Tror du forresten at messianske jøder tåler å høre kvinners lovsang, eller er det bare "Haredi"-jøder el. hva de heter - som har store problemer med det?

    SvarSlett
  4. Hvis du svarer meg, kan du da være så snill å bare sende en "hei, på deg" til goddaggoodday@gmail.com (så jeg vet at du har svart)? På forhånd takk og Gud velsigne deg.

    SvarSlett
  5. hei riffi, setter pris på å høre fra deg..

    hvorfor flesteparten er så likegyldige til lørdag som helligdag?

    Det har nok med det faktum at den katolske kirke tidlig som statskirke endret dagen til den dag som var offisiell i romerriket dvs søndag.

    Dette var solgudens dag, samtidig så distanserte keiser konstanstin seg fra jødedommen på denne måten.
    Keiser konstantin nærte ingen gode følelser for jødene, slike fler av hans tidligere kolleger heller ikke gjorde..

    Uansett er nok det å endre helligdag idag, noe som forsåvid ikke er så komplisert da de fleste har fri både lørdag og søndag..

    men for min del er det ikke viktig hvilken dag sabbaten faller på bare at den dag jeg velger er etter min tro..

    Om din tro sier at lørdagen er riktig for deg så må du følge dette..

    Guds velsignelse Geir Rune

    SvarSlett
  6. Takk skal du ha for svar, og god jul.

    SvarSlett
  7. Hei Geir Rune. Jeg bruker en annens laptop, derfor kom jeg meg ikke inn under eget navn, for den må oppdateres for at jeg skal kunne logge meg inn. Jeg satt og leste i 1. Krønikebok, 13-21 nå på formiddagen og der stod det en veldig interessant histore, jo, flere, faktisk. Det stod at Satan egget David til å ha folketelling, noe en mann gjorde for ham, men han unnlot å telle to "stammer" av Israel, for han syntes det David hadde krevd var avskyelig. Gud ble så sint på David pga hva som hadde hendt at han bad ham velge mellom tre "onder",straffemetoder fra Gud. Engelen kom og herjet og man kan lese selv. Hvorfor er det en stor synd i Guds øyne å ha folketelling? Er det det fortsatt?

    mvh lillesøster

    SvarSlett
  8. Det er også en annen ting jeg ønsker at du skal skrive om, om du føler at Gud vil det. Hvis du lytter til president Barack Obamas tale på bønnefrokosten i dag, så sier han at det sies i alle religioner, eller i de fleste/mange av dem, noe tilsvarende den gylne regel; om å gjøre godt mot andre. Jesus og Gud ber en jo om å gjøre godt mot ens fiende, ikke bare ens egne. Er det slik i islam? Er det ikke slik der at man bare gjør godt mot ens egne søsken i troen, mens alle som ikke vil bøye seg for Allah/Muhammed skal betale dhimmi-skatt til muslimer? Hvorfor sitter Asia Bibi i fengsel om man skal gjøre godt og gi til ens fiender? Hun får jo brakt inn egen mat fordi hun er redd for å bli forgiftet. Det er noe som ikke stemmer med det Barack Obama sier, selv om jeg setter stor pris på hva han sa ellers og for hva han gjør for de fattige i USA. Republikanerne burde skamme seg, særlig de som kaller seg kristne.

    mvh lillesøster

    SvarSlett
  9. Her kan du høre hva Barack Obama sa: http://www.whitehouse.gov/blog/2012/02/02/president-obama-2012-national-prayer-breakfast

    SvarSlett
  10. Hei lillesøster , du spør om det du leset i 1.krønikebok ang. davids folketelling, er synd?

    I tilfellet du beskriver så var det åpenbart det, for om en trenger å vite hvor mange våpenføre menn en har under sin kommando, så stolte han ikke på herren Gud men sin egen styrke.
    Etter at han hadde fullført folketellingen stakk det ham i hjertet av dårlig samvitighet.
    Det kan det tyde på at David visste at han ikke gjorde Guds vilje, men likevel drevet av sin lyst til å finne sin egen styrke gjorde han det likevel..


    Ellers kan jeg ikke se at det er synd å telle folkene i sitt land, men da gjøres det ikke for å telle sin styrke, men for å se hvor mange som bor i riket inkl.barn og kvinner..

    SvarSlett
  11. Du spør også om det er en gyllen regel i alle religioner?
    I de østlige religioer som hinduisme og buddisme er det nok en tilsvarende den Jesus predikte, også innom islam og jødedom finnes den, men når det kommer til praksis så er det nok desverre øye for øye tann for tann som gjelder..

    det er også slik at man i alle religioner elsker sine nærmeste,og det å elske sin fiende sitter nok meget langt inne.

    mao. en slags kardemommelov..

    men ingen går så langt som Jesus, han sier om noen tvinger deg å gå 1 mil gå 2 med ham, om noen slår deg på kinnet vend det andre til.

    SvarSlett
  12. akkurat obama, kan jeg ikke uttale meg så mye om, jeg bruker lite tid på analysere amerikansk politikk for øyeblikket..

    Men det jeg har merket meg , er at det ofte er stor forskjell på ord og gjerning..det gjelder desverre både republikanere og demokrater..

    SvarSlett
  13. Hvis det handler om å stole på Gud, har Han nok samme mening fortsatt. Men nå er det for sent, for vi er allerede talt. Heldigvis holder Han også styr på våre dager.

    Enig når det gjelder demokrater og republikanere. Jeg aner ikke hva jeg selv er. Jeg liker bedre å høre på Whitney Houston som synger "Wonderful counsellor", selv om jeg synes Jennifer Hudson synger "Star spangled banner" himmelsk, akkurat som Carola gjøre "Du gamla, du fria" og til og med "Ja, vi elsker".

    Jeg brukte å lytte til en som tittelerte seg som Guds profet før, og han hadde et barnehjem i Thailand som han forsørget med månedlige gaver. Han sa at buddhistene der hadde en filosofi som gikk ut på at alle var selv ansvarlige for sin egen "enlightment", hva han nå legger i det, derfor brukte de ikke å forsørge fattige, hjemløse barn. Det fantes visst så og si ingen barnehjem der. Det var amerikanske (og kanskje andre) kristne organisasjoner som "tok seg av" den delen, men det satte dem kanskje også i fare; barna, mener jeg - og de ansatte. Takk for svar, uansett hvordan det nå alt er.

    mvh lillesøster

    SvarSlett
  14. Kan du skrive om dette da?: Står det noe i Bibelen om at Gud ikke vil at menn skal lytte til kvinner som synger/priser Gud? Jeg har aldri sett noe slikt i Bibelen. Er ikke det bare noe rabbinerne som skrev Talmud har sagt? Om de mener at deres ord er viktigere enn Guds ord, dem om det.

    hilsen lillesøster

    SvarSlett
  15. lillesøster sa : Han sa at buddhistene der hadde en filosofi som gikk ut på at alle var selv ansvarlige for sin egen "enlightment", hva han nå legger i det, derfor brukte de ikke å forsørge fattige, hjemløse barn.

    det er forsåvidt riktig alle må bygge oppe sin egen karma i buddismen, og det som bygger karma er gode gjerninger..siden de også tror på reinkarnasjon, og byggingen av karma er ett resultat av hva du er idag.
    Så er det nok en almen tanke, at du har deg selv å takke for å ha havnet i en dårlig stilling.

    SvarSlett
  16. lillesøster sa: Står det noe i Bibelen om at Gud ikke vil at menn skal lytte til kvinner som synger/priser Gud?

    kan ikke huske å ha lest noe slikt, men i kristus er alle dvs. både menn og kvinner likeverdige innfor Gud

    SvarSlett
  17. Når jødene, som er kjent for å være ekstremt nøyaktige i sin gjengivelse av Guds ord fra generasjon til generasjon, hvor de t.o.m. holdt styr på lange ættetavler og hver tøddel av Toraen, Mosebøkene, hvordan kunne de rote seg inn i å lage en religion, side om side ved Guds Ord, som går ut på å leve etter deres egne fortolkninger og tillegg? Tror de virkelig Gud liker at man legger noe til Hans ord? Er det bare fordi det er praktisk slik? Sier man selv: "Vi mener at Gud mener at menn skal slippe å høre (og se) på kvinner som synger", så er det hellig lov for troende jøder? Tenker de ikke på hvor nedbrytende dette er for andre troende i verden som blir satt i samme bås, fordi de holder seg til Bibelen (samme rot)? Jeg er glad for at det nye testamente sier at er man dreve av Ånden er man ikke under loven. Vi skal ikke igjen la oss komme under trelldom, omskjærelse og annen "lovbokstavetterleving". Det er evig nok med én bok, om man ikke i tillegg skal sidestille rabbineres mening med Guds Ord.

    SvarSlett
  18. Fikk ikke til å signere sist, men "anonymous" var meg, lillesøster. Uansett, takk for alle svar og ha ei fin uke.

    http://barnavhvem.blogspot.com/2012/02/jdiske-steinkastere.html

    SvarSlett