søndag 24. april 2011

Moses, hvem var han?

Bibelen gir egentlig få spor om hvem Moses var annet enn at han var en uhyre viktig person for at israelsfolket kom ut av Egypt..

Når såkalte kristne mennekser begynner å trekke Moses eksistens i tvil fordi som de sier at seriøse teologer ikke har håndfaste bevis om hans eksistens, da slår det en varselklokke inni meg.
Står det virkelig så dårlig til med troen at man som kristen kan oppheve Moses? Er ikke neste som står på tur til å fjernes Jesus da?

De mennesker som ofte hevder dette er de som bekjenner seg under Universalisme.

Skal ikke dvele så mye rundt dette, men en såkalt universalist som kalte seg kristen hevdet at det var betydelig mer som underbygget David og Salomo enn Moses, og det tiltross for at både David og Salomo anerkjente Moses..

Uansett bruker jeg litt spalteplass til å vise at Ramses II ikke var faraoen som nektet israelsfolket å reise, av den enkle grunn han levde mye senere og hans mumie er funnet han døde av alderdom 90 år gammel, ergo kan han ikke være den rette farao.
Jeg vil prøve å bruke årstallene bibelen gir oss ikke såkalte verdslige "seriøse" kilder.

Jeg har funnet en link til en side som gir årstallene fra Adam til Salomo Her

En vil da se at det fra Adam( år null) til jakobs død er 2255 år og videre til Salomo ble konge 3144 år.

Jeg trenger noen flere hjelpemidler her så jeg legger ved ett par bibelvers..

1.kong 6.1 Salomo begynte å bygge Herrens hus i det 480. året etter at israelittene var dratt ut av Egypt, i måneden siv, som er den andre måneden. Salomo var da konge i Israel på fjerde året.

1.mos. 47.28 Jakob levde 17 år i Egypt. Hans levetid ble 147 år

Om man fyller dette inn i de årstall som man ser i den oversikt fra Adam til Salomo vil en da få at fra israelsfolket kom til Egypt til tempelet ble bygget går det nøyaktig 910 år..
For som skriften sier Israel var 430 år i egypt, og fra deres utfart fra egypt til Salomo bygget tempelet gikk det 480 år..

Utfra dette kan man enkelt regne ut hvilket årstall dette var utfra vår tidsregning..
Fra Jesus ble født til Adam er det ca. 4000 år, fra Abraham til Adam ca 2000 år.

Om man da regner 4000 år minus når salomo begynte å bygge tempelet i 3148 etter Adam ble skapt så sitter man igjen med dette årtall dvs. FØR kristus..

Tempelet ble altså påbegynt ca. 852 før kristus , man vet i tillegg at dette var 480 etter utfarten fra egypt..det gir dette årstall 852 + 480 = 1332 f.kr.

Rundt dette tidsrom sier bibelen at exodus skjedde..

Slik jeg ser er det mye spekulasjoner rundt hvilke farao som ledet egypt på den tiden og det blir det forøvrig også fra meg siden den spesifikke farao ikke er navngitt i bibelen, men bibelen gir ledetråder også her..en av de viktigste er denne..

2.mos.14.28 Vannet vendte tilbake og skylte over alle vognene og alt hestfolket i faraos hær, som hadde fulgt etter israelittene ut i sjøen. Ikke én mann kom fra det med livet.

Det betyr at også farao omkom da vannet veltet over egypterhæren.
Jeg finner en farao som kan passe med beskrivelsen fra bibelen dvs. som omkom og også mistet sin førstefødte sønn..

Han heter Amenhotep III og han hadde en sønn som døde før ham dvs. Thutmose V det står ikke hva han døde av men det var en plutselig død.

Det fører videre til en annen farao som etter sin fars død og sin bror plutselige død kommer til tronen, hans navn er Akhnaton .
Hva er så spesielt med denne farao..?
I mine øyne er det den mest spesielle av alle faraoer, han forkastet polyismen troen på mange guder til fordel til monoismen, dvs. troen på en Gud..

Hvor fikk han en slik ide fra? Det var ingen andre enn israelsfolket som trodde på en Gud i Egypt, og egypterne holdt god avstand til dem.
Jeg skal fremføre en teori som jeg selv finner ganske troverdig..

Akhnaton, må ha hatt orkesterplass når hans far fikk kjenne Moses sin ene Guds kraft.
Han kunne med egne øyne se hvor tafatte egypts mange guder var i forhold til Moses mektige og kraftfulle ene Gud..
Han så alle plagene som Gud la over egyptens folk pga. sin fars stahet mot å la israelsfolket fare.
Han må ha blitt overbevist at det var han som var den rette Gud å tilbe.
Det jeg finner merkverdig er at Akhnaton forkaster den største guden i Egypt nemlig amun ra og opphøyer en mindre solgud aton som den eneste gud i Egypt.

Ikke bare det, han gir denne Gud de samme egenskaper som Moses Gud pekte på dvs. at han bryr seg om både store og små saker, alt som ett mennekse trenger hjelp til..i motsetting til det forrige regime hvor gudene hadde spesifikke oppgaver og bare var opptatt av viktige saker..

At Akhnaton for dette blir hatet av prestestanden som på den tiden hadde stor makt, trenger man ikke å fundere så mye over, uansett etter hans død ble alle spor av ham fjernet alle hiroglyfer som bekrev ham ble hugget bort.

Så hvorfor vet vi da så moe om ham nå? Det kommer av at en grav med levningene til tutankaton ble funnet av Hovard Carter i 1922, det ble da også avslørt at Akhnaton hadde bygget en by langt ut i ørknen for å kunne dyrke sin ene Gud uanfektet.

Rundt denne by var det mange huler hvor Akhnaton skrev inn sin historie og sin tro .Disse er fremdeles bevart og gir ett godt bilde av denne spesielle farao, for det er uomtvistelig at han var den eneste farao som trodde på en gud.
Før ham og etter ham etterfulgte faraoer som dyrket de egyptiske guder i flertall..

Siden egypterne aldri beskrev nederlag...kun seire... så kan man nok beskrive Akhnaton som en katastrofe i sin samtid og derfor prøvd visket bort av dem som kom etter ham.

Det at israelsfolket fikk dra fra egypt er helt klart ett nederlag, og som før sagt nederlag blir ikke nevnt...
Dette er slik jeg ser det , det eneste spor man kan finne av Israels exodus fra Egypt under Moses lederskap..

Hvem som var farao når Moses rømte fra egypt 40 år tidligere, er en litt større gåte..men noen mener at Senenmut er hans første navn, og at den faraos datter som adopterte ham var Nefeure
Det som er sikkert er at Senenmut kommer fra lavere sosialt skikt for så å bli en i den kongelige krets..ikke ulikt det Moses ble.
Det er viktig å ha i bakhodet at det egyptiske tidssystem og system rundt giftemål ikke er slikt som kan samkjøres med slik vi tenker idag, så det blir mye synsing både rundt årstall og hvem som er datter eller sønn av hvem og hvem som er gift med hvem..

Uansett beskriver denne link godt hva jeg vil frem til også hvem Moses er i sine 40 år som egyptisk kongelig ikke se på årstall her ,men på hvilke personer som beskrives..

Denne siste link fant jeg forøvrig når jeg søkte på google angående tutmoses og moses, for det er ikke å komme fra at moses betyr sønn..at moses må ha hatt en kongelig tittel er naturlig..så hvorfor ikke tutmoses?
Det at faraos datter adopterte ham som sin sønn må også bety at det ikke var en mannlig arving på den tiden.
At Moses kan ha vært medregent med Hatshepsut / Nefeure er også meget mulig..
Denne kvinnelige farao ble også alle spor forsøkt fjernet av de faraoer som kom etter henne..

Jeg legger merke til at denne link også deler min forståelse av hvorfor Akhnaton byttet til EN Gud fram for egyptens mange svake guder...









4 kommentarer:

  1. Meget interessant Geir Rune. Du er kanskje en Jonadab. djiwee@hotmail.com

    SvarSlett
  2. Hei Rune,
    egentlig var jeg på leting etter de riktige tid festelsene av Bibelens hendelser og personer. Men denne artikkelen med henvisninger og linker er meget god, og så spennende. Hjertelig takk. Vennlig hilsen Aina Hellen Lanton :o),

    SvarSlett
    Svar
    1. Jeg mistet visst Geir, her. Beklager det Geir Rune.

      Slett
    2. kjekt du kunne bruke det jeg har funnet ut :-)

      Mvh Geir Rune

      Slett