søndag 8. juni 2008

Hvorfor Jesu offer på korstreet er så viktig...

Starter i 1.mos hvor alt egentlig starter.
La oss skape menneske i vårt bilde, som et avbilde av oss! Mennesket er det eneste som er skapt som ett avbilde av Gud, hvordan er det med våre kjødlige barn er ikke like oss? Adam var ett avbilde av sin far, og Gud kalte ham sin sønn på lik linje med Jesus.

I johannes evangeliet: I begynnelsen var Ordet. Ordet var hos Gud, og Ordet var Gud. 2 Han var i begynnelsen hos Gud. 3 Alt er blitt til ved ham, uten ham er ikke noe blitt til. Det som ble til 4 i ham, var liv, og livet var menneskenes lys.

Jesus sier videre : ordsp.8
Jeg var det første som Herren frembrakte, hans første verk i fordums tid. 23 I opphavet ble jeg formet, i begynnelsen, før jorden ble til. 24 Jeg ble født før havdypet var der, før kildene fyltes med vann. 25 Før fjellene ble satt på sin plass, før alle haugene ble jeg født, 26 før Herren skapte jord og mark og den første mold på jorden. 27 Jeg var der da han reiste himmelen og spente hvelvingen over dypet, 28 da han samlet skyene der oppe og lot havdypets kilder strømme sterkt. 29 Da han satte en grense for havet, så vannet stanset der han bød, og han la jordens grunnvoll, 30 da var jeg bygningsmann hos ham. Jeg var til glede for ham dag etter dag og lekte stadig for hans ansikt. 31 Jeg lekte på hele hans vide jord og hadde min fryd i menneskebarna.

videre i kolosserene:
Han er den usynlige Guds bilde, den førstefødte før alt det skapte. 16 For i ham er alt blitt skapt, i himmelen og på jorden, det synlige og det usynlige, troner og herskere, makter og åndskrefter – alt er skapt ved ham og til ham. 17 Han er før alt, og i ham blir alt holdt sammen.

Jesu forhold til sin bror Adam var unikt og Jesus gjorde sitt offer frivillig og i kjærlighet til Adam og menneskene.
For å forstå hva syndefallet gjorde mot menneskene må man ha kunnskap om Adam.
1mos.2 15 Så tok Herren Gud mannen og satte ham i Eden til å dyrke og passe hagen. 16 Og Herren Gud gav mannen dette påbud: «Du kan spise av alle trærne i hagen. 17Men treet som gir kunnskap om godt og ondt, må du ikke spise av; for den dagen du spiser av det, skal du dø.»
I grunnteksten står det døden dø, mao. skulle han dø to ganger om han spiste av treet, ordet død bibelsk sett betyr ikke de samme som jordisk død. Bibelsk død betyr adskillelse, først adskillelse fra kroppen (den første død) , deretter adskillelse fra Gud (den andre død).
Adam var intill han syndet udødelig, ikke bare Adam men alt Gud hadde gitt liv var udødelig, også det skapte dvs. dyr og planter

Rom. 8 for også det skapte skal bli frigjort fra slaveriet under forgjengeligheten og få den frihet som Guds barn skal eie i herligheten.
Adam var gitt forvalteransvaret over alt det skapte, da Adam syndet ble alt han hadde fått ansvaret for lagt under forgjengeligheten.
Adam syndet ikke i uvitenhet, for som Jakob sier: Den som blir fristet, lokkes og dras av sin egen lyst. Når lysten er blitt svanger, føder den synd, og når synden er moden, føder den død.
Adam visste at det var galt å spise av det treet Gud hadde forbudt ham å spise av (det var forøvrig det eneste forbudet han hadde). Hvor lenge han hadde tenkt på dette fremkommer ikke. Djevelen visste at dette var ett svakt punkt hos Adam, men han kunne ikke nå ham selv , så han gikk bakveien, dvs til Eva som Adam elsket høyest av alt, og sådde tvil om hva Gud hadde sagt.
Her fremfører djevelen sin mest kjente strofe og som han fortsatt bruker , 'har Gud virkelig sagt at dere ikke kan spise av noe tre i hagen', Eva svarer det Gud hadde sagt, og djevelen parerer med en løgn , 'dere kommer ikke til å dø men dere blir som Gud som kjenner godt og vondt. Dette var liflige ord for Eva…som lot seg lokke og spiste av den forbudne frukt. Det står videre at Adam stod rett ved siden av henne og hadde antagelig hørt hvert ett ord, hva Adam tenkte når han så Eva spise kommer ikke frem, men han samtykket, for han kunne uten videre ha stoppet henne , noe han ikke gjorde, kanskje han tenkte at han ville se hva som skjedde med Eva før han spiste, det blir bare spekulasjoner, det som er helt sikkert er at Adam visste at det han gjorde var ulovlig og derved syndet han for 'ingen' synder uten at de vet om det selv.
1.tim.2 Og det var ikke Adam som lot seg lokke, men kvinnen lot seg lokke og brøt budet.
Adam spiste av eple og straks ble øynene deres åpnet og de merket at de var nakne, de var blitt dødlige, de hadde overgitt seg selv og det skapte til forgjengeligheten. Siden Adam var gitt ansvaret over det skapte ble ikke udødeligheten fjernet før Adam hadde spist.

Nå er vi over på kjernen i Guds frelsesplan som han stadfester alt i edens hage før Adam og Eva kastes ut. Jeg vil sette fiendskap mellom deg og kvinnen, mellom ditt avkom og hennes ætt. Den skal knuse ditt hode, men du skal hogge den i hælen.»
I andre oversettelser så står det ikke ætt men kvinnens sed som her er et bilde på Jesus født av Jomfru Maria og som ikke hadde jordisk far, derfor står det kvinnens sed, kvinnes sed skal knuse slangens hode som igjen er ett bilde på Jesus som på Golgata knuste djevelens herredømme på jorden.

Så går jeg over til å beskrive den andre Adam , som er Jesus, både den første Adam og den andre Adam, er Guds sønner .
Den første Adam fikk Jobben med å spre menneskene på jorden, som Gud sa , bli mange , for Gud elsker barn, den siste Adam fikk jobben å samle barna som alle var fortapt. Gud tåler ikke synd, og djevelen visste at om han skulle ramme Gud, kunne han ikke ramme Gud i direkte konfrontasjon, derfor måtte han finne en annen måte å ramme ham på, gjennom barna hans som var det kjæreste han hadde.

Den første Adam ble dermed syndens far, alle menneskene er kopier av sin stamfar, la meg forklare litt rundt det, for hvordan kan synden som Adam gjorde føres videre til hans barn? Alle har vi kopiert kassetbånd eller cd-plater, om du har feil på en orginal vil alle kopier komme ut likedan er det ikke sånt? Slik er det med Adam den synden han gjorde var å fjerne uforgjengeligheten, og miste Guds velsignelse, altså alle hans barn vil komme ut likedan som han, og vi alle som lever i dag ligger under samme åk som Adam gav oss, dvs at vi alle er dødlige og fatters Guds velsignelse , vær klar over at jeg nå snakker om hvordan verden ville vært uten Jesu offer. Vi ville vært uten håp , men takk Gud for at du hadde en plan for dine elskede barn.
Alle vi mennesker har samme defekt som Adam gav oss, vi aldri kunne komme inn for Gud , for Gud er hellig ren og rettferdig ingen kan komme inn for Gud uten denne renheten (hellighet) som Gud krever. Som Paulus sier i rom.7 24 Jeg ulykkelige menneske! Hvem skal fri meg fra denne dødens kropp?.
Her kommer den andre Adam inn, Jesus som er motsatsen til Adam. På samme måte som den første Adam var måtte den andre Adam være, han måte ha samme dødlige kropp, han måtte prøves i alt på samme måte som alle andre mennesker, men det var en vesentlig forskjell på Jesus han har ingen jordisk far og derved hadde han ikke denne defekten, som den første Adam hadde etter syndefallet , dvs at Jesus ikke hadde arvesynden i seg, han var ren, men han var dødlig for han var født av en jordisk kvinne.
Jesus var under samme vilkår som Adam var før han syndet , bare at hans kropp var dødelig. Defor gjorde djevelen sitt ytterste for å få Jesus til å falle, men takk Gud , Jesus klarte å stå imot djevelens prøvelser og fristelser.

Hebr.4. 15 For vi har ikke en øversteprest som ikke kan lide med oss i vår svakhet, men en som er prøvet i alt på samme måte som vi, men uten synd.
Her er vi inne i selve kjernen ved frelsen, for som den første Adam ble fristet av bare ett forbud (en synd) , måtte den andre Adam fristes av ( tusenvis av synder) alle de fristelsene vi kan utsettes for , dette klarte Jesus med glans, og var etter prøvelsene rede til å bli Guds offerlam. Djevelen kjente nok ikke denne planen for da ville han aldri ha påvirket sine tjenere til å fjerne Jesus , for han trodde at han ved å fjerne Jesus ble kvitt ett brysomt problem.
Vi er nå fremme ved korset, her gjorde Jesus sitt offer som Gud alt i 1.mos proklamerte, at djevelens herredømme skulle knuses.

Paulus skriver i....
Gal.3 Men Kristus kjøpte oss fri fra lovens forbannelse da han kom under forbannelse for vår skyld. For det står skrevet: Forbannet er hver den som henger på et tre.
Det at jesus ble hengt opp på korstreet er ikke tilfeldig det står beskrevet i....
5.mos-21- 21 Når en mann har gjort en synd som det er dødsstraff for, og han blir henrettet og hengt opp i et tre, da skal du ikke la hans døde legeme henge natten over i treet, men gravlegge ham samme dagen. For den som blir hengt opp i et tre, er forbannet av Gud.
Jesus hadde ikke gjort en synd det var dødstraff for, han hadde ikke gjort en synd i det hele tatt, derfor ble han det uskyldige og rene syndoffer som Gud ville ha , han ble til forbannelse for oss alle. Mens Jesus hang på korset ble all verdens synd lagt på ham , matt. 27 - 45 Fra den sjette time falt det et mørke over hele landet helt til den niende time. i dette tidsrommet ble all verden synd lagt på Jesu skuldre, dette var det Jesu fryktet for da han i Getsemane svettet blod og ba: Min Far! Er det mulig, så la dette begeret gå meg forbi. Men ikke som jeg vil, bare som du vil.» Dette beger som Jesus fryktet var syndens beger, mens dette tømmes over Jesus mellom den sjette og den niende time roper Jesus ut , 'min Gud Min Gud hvorfor har du forlatt meg' , det sier seg selv, for Gud kan ikke være i nærheten av synd, Jesus ble i dette tidsrom gjort til synd derfor måtte Gud forlate ham. Da syndens beger var tømt over ham sa Jesus "det er fullbrakt "og utåndet. Golgata var på utsiden av byen, etter Guds påbud i den gamle pakt skulle de dyr som skulle offres slaktes på utsiden av byen. Hebr.13.11 Øverstepresten bærer blodet av offerdyrene inn i helligdommen til soning for synd, men kroppene blir brent opp utenfor leiren. Derfor led også Jesus utenfor porten, for å hellige folket ved sitt eget blod.
Blodet ble ikke utgydt før at syndene som skulle dekkes over var lagt på alteret, altså etter at Jesus utånder stikker den romerske soldaten sverdet i Jesus og blodet strømmer ned på jorden, dette blodet dekker over alle våre synder. Samtidig som Jesus utånder revner teppet som hang i tempelet og skilte Gud fra menneskene (rent symbolsk), det som virkelig hendte var at Jesus åpnet veien til Gud slik at vi ikke trengte en yppersteprest (mellommann) for å bære frem våre synder , vi kunne bære dem frem for Gud selv.

Etter Jesu utåndelse eller som det står Luk.23 og Jesus ropte med høy røst: « Far, i dine hender overgir jeg min ånd!» Da han hadde sagt det, utåndet han. Allerede her sier han at han overgir sin ånd til Gud. Det at Jesus sa til den ene Røveren på korset at i dag skal du være med meg i paradis forteller at djevelen ikke hadde noe rett på Jesu ånd/sjel (jfr. JDS læren) .
Jesus sier videre i ......
joh.10. Far elsker meg fordi jeg gir mitt liv for siden å ta det tilbake. Ingen tar mitt liv, jeg gir det frivillig. For jeg har makt til å gi mitt liv og makt til å ta det tilbake igjen. Dette er oppdraget jeg har fått av min Far.»

Jesus har bestått sin prøve og har seiret over djevelen og hans engler, Jesus hadde gjennopprettet balansen slik at vi som tar imot Jesus som frelser kan ha barnekår hos Gud på samme måte som Adam hadde det før han syndet. ef.1 idet han i kjærlighet forut bestemte oss til å få barnekår hos sig ved Jesus Kristus efter sin viljes frie råd.

Jesus triumferte på korset ikke i dødsriket der var han bare å predikte til de sjelene som hade vært ulydige i Noah's tid. Nøklene til døden og dødsriket fikk Jesus da han avvæpnet maktene og myndighetene på korset. kol.2 Han avvæpnet maktene og myndighetene og stilte dem fram til spott og spe da han triumferte over dem på korset. 1.kor.15 Død, hvor er din brodd? Død, hvor er din seier?

Det som gav døden makt var synden, da synden, ble sonet ble også brodden som djevelen hadde inn i menneskenes side brukket av. Og djevelen sto naken tilbake.
Da vil du kanskje si ,men døden finnes jo her fortsatt, ja det gjør den, men kun for de menneskene som velger å være ulydige… dvs velger bort Jesus. Døden er jo enda virkelig for oss rent mennesklig, og det vil den være til Jesus kommer igjen, men det er gitt oss en viktig symbolsk handling , nemlig dåpen. Dåpen symboliserer liv, la meg forklare, slik bibelsk dåp skal være er at man begraver det gamle legme (dødens legme) og blir oppreist med med Kristus i det nye udødlige legme. Slik Paulus skriver i....
rom.6 Eller vet dere ikke at alle vi som ble døpt til Kristus Jesus, ble døpt til hans død? Vi ble begravet med ham da vi ble døpt med denne dåpen til døden. Og som Kristus ble reist opp fra de døde ved sin Fars herlighet, skal også vi vandre i et nytt liv.

Gud har lagt en snublesten...
Rom.9 Se, jeg legger på Sion en snublestein og en klippe til fall. Men den som tror på ham, skal ikke bli til skamme.
Denne snublestenen er Jesus....... noen snubler i den og blir frelst andre snubler og går videre ,mens andre igjen ser den og vemmes. Også her er det likheter med Adam og edens hage, Den første Adam hadde et forbud nemlig å ikke spise av treet som gav kunnskap om godt og ondt, den andre Adam har ikke ett forbud , men ett påbud tro på meg (Jesus) og du skal ble frelst fra synden og døden.
Om du tenker etter er det Jesus tilbyr akkurat det motsatte av det Adam fikk.
Adam fikk døden og synden , Jesus kom med livet og nåden
Balansen er gjennopprettet, halleluja

2 kommentarer:

  1. Dette var herlig forkynnelse Geir Rune!! Så mange ting Du nevner som er så viktig å "drøvtygge" - igjen og igjen. Takk Himmelske Far for Helten på Golgata, Din kjære elskede Sønn, Jesus Kristus, som ved Sitt dyrebare blod gjenopprettet forholdet til Deg - det som blev brutt etter syndefallet - slik at Veien inn i hellidommen nå er ÅPEN for alle som vil! Halleluja!
    Du lar meg "se" sider av Guds Ord jeg aldri har sett før, kjære broder! Guds gave til meg..Du altså! Takk Far, velsign Geir Rune rikelig for Hans tjeneste, her - og på andre steder Du viser Han vil ha en viktig oppgave for Deg, Herre, nå like før....Maran ata!

    SvarSlett
  2. Så Gud vraket mannens sæd etter syndefallet og bestemte seg for å bli menneske ved å innpode Sin sæd i kvinnen? Det må vel være et bra plaster på såret for kvinner, som føler at de bærer verdens synd på sine skuldre. Tross alt lot jo ikke bare Eva, men også Adam seg friste. Sistnevnte er bare et "offer" for kvinnen...

    SvarSlett